Egy nyugdíj előtti álláskeresési segélyre (NYES) kárhoztatott munkanélküli naplója

NYESblog

NYESblog

Ebben az évben már azt mondhatom: jövőre nyugdíjba mehetek.

Lassan megközelítjük az iskolakör belépési pontját.

2021. január 31. - NYESmester

Jövő augusztusban beadhatom a nyugdíjazásom kérelmét.

Vágom is a centit rendesen, egy progi mutatja a hátralevő napokat, heteket, hónapokat. Még van sok.
A helyzet egyre kilátástalanabb, ez a covid nagyon agyoncsapta a még esetleg meglevő pici rést is, Hallgatom az online előadásokat, hogy a munkaerőpiac felrobban, lerobban, megindult a konjuktúra, növekszik a munkanélküliek száma.
Most mi igaz? Minden? Semmi? Csak elektronikus válaszokat lehet kapni, mindenki mond mindent amit gondol.
Nagy katyvasz van.

Az tény, hogy jönnek az ismétlődő pályázatok, ami azt jelenti: nem sikerült a megfelelő embert megtalálni a megfelelő helyre. A HR szakma már nem látja a lényeget, pénzt akar, a többi lényegtelen. Megtanítják a munkakeresőt jól szerepelni, felkészítik mindenre, egészen a 3 hónap próbaidőig ki kell tartania. Akkor esik le a lé utolsó részlete. Onnan már csak jó, a HR-nek, ha a munkaadó vagy a munkavállaló feladja, mert kezdhetik elölről.
Panaszkodnak, hogy napi 3000 önéletrajzot kell átnézniük fejenként. Ez egy abszolut röhejes helyzet, kivitelezhetetlen. Ha megcsinálják, akkor is az eredmény siralmas. A jelentkező már nem ember, hanem kiképzett robot. A munkakereső EMBER már réges-rég eltűnt a folyamatból.

Ezt most deriváljuk a 60+ álláskeresőkre... inkább neki se fogok elmagyarázni. Amióta a covid bejött, egyetlen egy automata nem választ kaptam, a többi válaszra sem méltatott, pedig csak testre szabott, anyagokat állítok össze csak olyan helyekre, ahol a tapasztalataim relevánsak, jelentősek.

Okos fejvadászok tanácsa, hogy ne írjam be közvetetten se a koromat, fiatalítsam magam. Így is teszek, de: a jelentkezéshez pl. ki kell tölteni online módon néhány adatot: 1. Név. 2. E-mail. 3. Születési idő. 4. Önéletrajz feltöltés. Innentől cseszheted okos fejvadászkám. Van ahol a bérigényt is kérdezik. Ezek nélkül NEM fogadják be a pályázatot.

Érdekes, hogy a fiam is - a főnökével együtt - épp mostanában interjúztat az egyetemi postdoc szerződésre jelentkezőket szerte a világból online. Igaz, ők a szakmai teljesítményt, ill.az embert nézik, mert NEKIK kell a felvett emberrel 3(6) évig együtt dolgozni. A HR csak az adminisztrációt fogja intézni.
Ja: mindez Svédországban történik. Itt normálisak a folyamatok. Nem az önéletrajz sormintájára meg a színére kíváncsiak, mert mindketten kutatók.

Nem lenne szégyen tanulni a jobbaktól...

Ω

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyes-kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr9616410554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása