Egy nyugdíj előtti álláskeresési segélyre (NYES) kárhoztatott munkanélküli naplója

NYESblog

NYESblog

Pályaorientáció előtti 0. lépés. Mi az, hogy munka?

Elgondolkodás Edison nyomán...

2020. november 03. - NYESmester

Nagy kedvencem ma is a Fonográf együttes.

Minap hallgattam egyik albumukat, ahol arról (is) meséltek, hogy 1911-ben Edison (T.A.) itt járt Magyarországon, a Budapest Villamossági Rt. igazgatójánál, Fodor Istvánnál. Ott kifejtette, hogy:
"... úgy vélem nagy veszteség, hogy ilyen szép és haladó ország nem biztosítja mindenkinek a társadalmilag hasznos munkát."

Azóta is motoszkál bennem ez a fogalom:

TÁRSADALMILAG HASZNOS MUNKA

Ma ebből csak a MUNKA szó egyértelmű. Meghatározott tevékenység ellentételezéssel szemben. (Ok, a fizikai értelmezést hagyjuk most ki: erő és idő szorzata)

A teljes fogalomnak is próbálgatok definíciót gyártani, de ez már nehezebb. Főképp a mai világban, ahol a társadalom szanaszét van tépve, komoly érdekütközések vannak (persze mindig is voltak, mióta a szerencsétlen ember "feltalálta" a társadalmat).
Vannak egyértelmű - legalábbis zömében annak látszó - esetek, pl.: egészségügy, oktatás, szociális ágazat, stb. Kissé homályosabb zóna a termelés: két célja van: a társadalom szélesebb rétegeinek termékkel, szolgáltatással ellátása, miközben egy nagyon szűk rétegnek hasznot hoz.
A legszürkébb terület az államigazgatás. Szükségessége egyértelmű, irányítása viszont felhasználhatja egyértelműen népellenes, emberellenes célokra.

Amikor pályaorientációról beszélgetünk, mint első lépésről az álláskeresésben, ezt a nulladik lépést hajlamosak vagyunk kihagyni. A maffia könyvelőjének lenni ugyan olyan, mint egy kórházé? A munka végül is ugyanaz! Szóval a TÁRSADALMILAG HASZNOS MUNKA definíciója morális kérdés?!

Tudom, hogy az idő előre haladtával a küszöb lefelé csúszik, mint ma a morál szintje is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyes-kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr5316272634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása